Fitoterapie

Fitoterapia – utilizarea plantelor medicinale in scop terapeutic – are o vechime de mii de ani şi o eficienţă deja dovedită. Fitoterapia nu exclude alte terapii naturale, este accesibila oricui si are indicatii in toate afectiunile cunoscute. Fitoterapia se ocupa cu mijloacele de prevenire si vindecare a bolilor prin remedii vegetale.

Tratamentul fito-terapeutic utilizeaza combinatii de plante medicinale sub diferite forme – pulberi vegetale, macerate la rece, extracte hidro-alcoolice, siropuri, lotiuni, unguente naturale – in vederea restabilirii echilibrului si a inlaturarii cauzelor care au generat boala.

Tratamentul se adreseaza fiecarui pacient si nu afectiunii in general. Are in vedere toate perturbarile care au aparut in organism, corelatia si determinarea dintre mai multe afectiuni.fitoterapie

Durata tratamentului este determinata de perseverenta si corectitudinea pe care pacientul le manifesta in realizarea tratamentului si de asocierea corecta cu alte terapii naturale.

Plantele sunt usor de procurat, sunt ieftine, au efecte fizice si psihoemotionale echilibrind organismul la toate nivelele, nu au efecte adverse daca se respecta dozele adecvate.

Plantele medicinale pot fi folosite in paralel cu medicamentele alopate,cu cateva mici excepţii, la care trebuie să se ţină seama de antagonismul dintre unele medicamente – de exemplu anticoagulantele – şi unele plante.

Tratamentul cu plante medicinale dă rezultate foarte bune in afecţiunile uşoare, funcţionale sau in stadiile incipiente ale bolilor. In bolile cronice, in care a apărut deja afectarea organică, fitoterapia are un rol adjuvant şi poate contribui la o parţială reversibilitate a simptomelor sau leziunilor.

La tratamentul fitoterapeutic raspund cu rezultat pozitiv alergiile, astmul bronşic, unele forme de reumatism, bolile de piele, bolile psihosomatice, nevrozele, insomnia, tulburările de memorie la varstnici, infecţiile cronice microbiene, parazitozele, unele afecţiuni virale, stările de stres şi epuizare, carenţele in anumite vitamine şi minerale, intoxicaţiile cronice, hipercolesterolemia, ulcerul gastro-duodenal, dischinezia biliară, enterocolita, colonul iritabil. Nu vom apela la fitoterapie in situaţiile urgenţelor medicale sau chirurgicale şi nici in cazul bolilor infecţioase grave(septicemii, meningite, etc).

Efectele plantelor se instalează in timp şi necesită o administrare prelungită – de la 2-3 săptămani la cateva luni, in funcţie de gravitatea şi vechimea bolii, reactivitatea organismului. In cazul bolilor foarte grave,tratamentul poate dura şi 2-3 ani.

gemoterapiaEste o noua ramura de fitoterapie, ce promoveaza detoxifierea organismului si
refacerea tesuturilor afectate de boala cu ajutorul maceratelor hidro-glicero-alcoolice, obtinute din muguri sau din alte tesuturi recoltate de la planta in crestere, care contin potentialul de regenerare al plantei.

Poate fi utilizata ca terapie individuala sau ca suport pentru alte tipuri de terapii: alopatie (limitand si chiar inlocuind in timp utilizarea acestora), homeopatie (evitand crizele de vindecare declansate de acestea).

Se pot utiliza in orice afectiune acut sau cronica, daca nu a depasit un anumit stadiu de evolutie.

Se pot asocia 3-4 produse, se administreaza cu 30 de minute inainte de mese.

Diferentierea de tincturi:

  • Concentratia alcoolului folosit – 18%, forma concentrata avand o cantitate chiar mai mica de alcool, in timp ce in tincturi concentratia de alcool este 70%
  • Foloseste partea tanara si proaspata a plantei, in timp ce in tincturi se foloseste planta matura si uscata

Contraindicatii:

  • Rozmarinul are actiune excitanta cerebrala – nu se administreaza la hipertensivi si dupa ora 14
  • Buxus si vasc- au doza de toxicitate – nu se administreaza pe o perioada indelungata si deloc in timpul sarcinii
  • Piersic, cais – contin amigdalina – nu se administreaza mai mult de 7 zile, contraindicat in sarcina, la nou-nascuti, sugari si copii mici

© Valmedica 2016 | Toate drepturile rezervate. Creat cu ♥ de Sico Media/ Valmedica recomanda produse naturiste