valmedica2

Acupunctura si medicina chineza

Acupunctura

Acupunctura este un sistem complex de diagnosticare, tratare si prevenire a bolilor si, alaturi de fitoterapie, moxibustie, terapia cu ventuze, masaj (Tui Na), nutritie si gimnastica chinezeasca (Qi-gong/Taijijuan), face parte dinacupunctura Medicina Traditionala Chineza (MTC). Foarte multi, inclusiv medici, altii decat cei formati in medicina chineza, inteleg acupunctura ca o terapie ce actioneaza pe sistem nervos sau circulator, si doar atat. Multi pacienti sunt chiar speriati de gandul ca, prin acupunctura se pot leza nervii periferici. Acupunctura insa, nu inseamna doar atat si in nici un caz nu se introduc ace in nervi!!!

Acupunctura actioneaza la un nivel mult mai profund, la nivelul energetic al fiintei umane, iar atunci cand energia curge liber in corp, antreneaza curgerea sangelui si bine inteles activeaza
sistemul nervos. Medicina traditionala chineza, considera Universul ca un tot perfect, constituit din interactiunea dintre Yin (-) si Yang (+), doua forte opuse si complementare, ce nu pot exista independent unul in afara celuilalt, ci se transforma din unul in altul, cresc si descresc intr-o miscare de flux si reflux care afecteaza intreaga natura, si fiecare contine in el samanta embrionara a celuilalt. Energia rezultata din complementaritatea acestor doua fenomene opuse, devine emanarea subtila a materiei.

Aceste doua energii duale Yin si Yang se rasfrang inclusiv in alcatuirea si functionalitatea organismului uman. Organele din corpul uman sunt grupate in organe de tip Yin si organe de tip Yang, iar medicina traditionala chineza considera ca orice afectiune isi are originea intr-un dezechilibru intre cele doua tipuri de energii, yin si yang. In plus, medicina chineza considera ca exista practic o “roata a succesiunii afectiunilor organice”, astfel incat un organ odata afectat, in timp va determina si afectarea celorlalte organe caci organismul uman este un sistem viu, iar un sistem viu inseamna mai mult decat suma componentelor puse in contact.

ac3Energia umana circula prin niste canale (meridiane) prin tot corpul, alimentand diversele organe corespunzatoare si iesind la suprafata pielii unde interactioneaza cu exteriorul si unde poate fi influentata prin stimularea unor puncte (acupuncte)cu rezistenta joasa si cu vibratii reduse – prin introducerea acelor de acupunctura. Daca exista o circulatie normala a energiei, corpul se mentine sanatos. Daca insa fluxul energiei este perturbat, zonele guvernate de meridianele afectate sunt slabite si apare boala iar punctele corespunzatoare devin dureroase la apasare usoara. De la nivelul acestor puncte incepe tratamentul efectiv prin acupunctura, prin a identifica blocajele din sistemul energetic si a le elimina. Cand acest lucru este realizat, reluarea curgerii fluide a energiei permite restabilirea circulatiei sangelui in corp pentru a hrani corespunzator tesuturile, organele si pentru a redobandi si mentine starea de sanatate.

Acupunctura nu exclude tratamentul medicamentos. E posibil ca, pe parcursul terapiei prin acupunctura, nevoia de medicamente sa diminueze, ceea ce necesita colaborarea cu medicii specialisti alopati. De multe ori insa, acupunctura poate rezolva singura atat afectiuni usoare cat si mai serioase, fara a necesita asocierea cu medicatia clasica.

Moxibustia

Moxibustia se bazeaza pe posibilitatea stimularii punctelor de acupunctura prin caldura, utilizand plante care ard (Artemisia Vulgaris – Pelin negru), pentru a regla fluxul de moxibustiaenergie din meridiane, cu scopul de a mentine starea generala de sanatate. Moxele pot fi pozitionate pe manerul acului, daca se doreste o combinatie intre acupunctura si moxibustie, pe o felie de cativa milimetri grosime de radacina de ghimbir, care se aseaza direct pe piele sau prin folosirea batonului intreg, fumegind, apropiat cit mai mult de piele, atit cit suporta pacientul, fara a-l atinge efectiv.

Metoda moxibustiei este extrem de veche, unii sustinand chiar ca este mai veche decat acupunctura, fiind descrisa pentru prima data in epoca MING in China antica.

Este utila in:
– toate afectiunile cauzate de frig si umezeala precum durerile reumatismale sau cele articulare (dureri cronice)
– nevralgii, paralizii, astm bronsic, astenie, raceli, sinuzite, extremitati reci.
– diaree, indigestie
– infectii urinare, prostatita, cistita, tulburari de dinamica sexuala
– corectarea malpozitiei fetale dupa 32 de saptamani
– persoanele virstnice, cu deficit energetic.

Terapie cu ventuze

Alaturi de acupunctura si moxibustie, terapia cu ventuze (cupping) este practicata in Medicina Traditionala Chineza de peste 2.500 de ani. Principiul terapeutic al ventuzelor este aducerea bolii din profunzime la suprafata de unde poate fi mai usor eliminata de organism.terapiecuventuze

In afara de efectul cunoscut de toata lumea de “a scoate raceala”, ventuzele, prin activarea circulatiei singelui si a limfei, sunt foarte utile in relaxarea muschilor “blocati” (contractura musculara, torticolis), reducerea inflamatiei si marirea rezistentei intregului corp. Iata de ce, folosite la timp, ventuza poate inlocui chiar si un tratament cu antibiotice. In plus, sa nu uitam ca in urma unui tratament cu antibiotice corpul pierde din imunitate, in timp ce ventuzele activeaza sistemul imunitar.

Ventuzele pot fi folosite cu succes si in:
– dureri intercostale
– probleme digestive (dureri de stomac, voma, diaree, constipatie)
– nevralgie de trigemen
– probleme menstruale, sexuale, cistite
– febra
– eficienta dovedita de experienta clinica in entorse, contuzii obtinute in urma unei cazaturi, contracturi musculare, muscaturi de caine, dar in aceste cazuri se foloseste o tehnica mai laborioasa de sangerare si aplicare de ventuze pentru a scoate sangele “toxic” din acel loc
– terapia cu ventuze este de departe dusmanul numarul 1 al celulitei

Masajul Tui Na

Masajul chinezesc Tui Na este o metoda terapeutica orientala, utilizata in China de peste 2000 ani. El difera de tehnicile de masaj occidentale, in special datorita conceptului energetic pe care se bazeaza (armonizarea fortei vitale Qi), dar si a multiplicitatii metodelor sale.tuina1

Prin efectuarea masajului si a tehnicilor Tui Na se urmareste restabilirea unui flux armonios al fortei vitale Qi prin corp, permitand astfel organismului sa se vindece de la sine intr-un mod natural.

Masajul Tui Na face parte, alaturi de acupunctura, dietetica, fitoterapie si gimnastica energetica (Qi Gong si tai chi), din cele 5 ramuri ale medicinei traditionale chineze. In calitate metoda terapeutica, masajul Tui Na este prescris fie in urma stabilirii unui bilant energetic de catre un doctor in medicina chineza, fie este utilizat pur si simplu drept masaj de relaxare sau pentru “armonizarea energetica”.

Tehnicile utilizate variaza in functie de zonele supuse tratamentului, de tipul dezechilibrului, varsta si constitutia pacientului. Astfel, terapeutul pune in aplicare peste 300 tehnici de masaj, clasificate riguros in functie de forta si functia lor. In general, terapeutul utilizeaza degetele, palma, mana, antebratul sau cotul in executarea acestor tehnici, dar uneori chiar si picioarele sau genunchii.

Tui Na actioneaza asupra unor parti si functii diferite ale corpului. El elimina blocajele si stimuleaza capacitatile de autovindecare ale organismului. In plus, favorizeaza circulatia sangvina si energetica si contribuie la diminuarea durerii. Deseori utilizat in combinatie cu alte terapii, masajul chinezesc Tui Na este utilizat pentru atenuarea unui numar mare de afectiuni frecvente.

Intr-o sedinta tipica, pacientul este asezat pe o masa de masaj sau pe o saltea. Terapeutul examineaza problemele sale specifice si incepe sa aplice o metoda adecvata de tratament. Se insista cu precadere asupra locurilor dureroase, a punctelor de presopunctura, a meridianelor energetice, a muschilor si articulatiilor. Pacientul se simte de obicei relaxat, dar plin de energie.

Terapia Gua Sha

Tehnica Gua Sha este o practica tradițională chinezească, înrudită cu acupunctura, care constă în presarea și fricționarea pielii cu o anumită intensitate, astfel încât starea de sănătate să fie restaurată. Prin acest procedeu se consideră că energia vitală Qi este deblocată și poate recircula liberă prin corp, vindecând bolile existente.guasha

Denumirea terapiei este formată din doi termeni – „gua” se referă la acțiunea de „frecare” a pielii, iar „sha” (care înseamnă „nisip) face trimitere la rezultatul acestui proces, respectiv la punctele și petele mici roșii care apar pe piele, de forma nisipului.

Acest masaj al pielii duce la înroșirea ei, efectul fiind considerat o reacție terapeutică și un semn bun al procesului de vindecare. Similară acestei tehnici este și terapia cu ventuze, principiile de bază fiind aceleași, diferind doar modalitatea de aplicare.

În urma acestei manipulări destul de agresive a pielii capilarele se rup și apar sângerări și vânătăi care pot dura câteva zile. În ciuda acestor neajunsuri, practica Gua Sha a început să devină cunoscută și în cultura vestică, fiind preluată de la comunitățile asiatice imigrante care o utilizează frecvent.

Chi Nei Tsang (CNT)

chi-nei-tsang-seriesReprezinta una dintre cele mai profunde forme de masaj terapeutic din medicina chineza. Inseamna lucrul cu energia (Chi) asupra organelor interne (Nei Tsang) pentru insanatosirea si revitalizarea lor.

Este efectuat cu precadere in zona abdomenului, ombilicul fiind locul special unde, in momentul conceptiei, se formeaza primele celule ale fatului, celelalte parti ale corpului dezvoltandu-se in spirala in jurul lor. Astfel, lucrand asupra ombilicului putem influenta intregul corp.

Este extrem de eficient in detoxifierea organismului: stimuleaza eliminarea toxinelor si reziduurilor, imbunatateste functionarea sistemului circulator si limfatic, intareste sistemul imunitar. Detoxifierea organelor interne la nivel fizic este insotita de vindecare la nivel emotional: majoritatea emotiilor sunt stocate in sistemul digestiv, asteptand sa fie ‘digerate’, iar CNT ne poate fi de mare ajutor in acest sens.
Practicantii CNT ofera tratamente cu efecte durabile, folosind atingeri blande si profunde ale abdomenului pentru a stimula şi ‘educa’ organele interne să functioneze mai eficient si sa ‘gestioneze’ mai bine emotiile neprocesate. Tehnica se poate aplica la fel de bine si pentru auto-tratament.

© Valmedica 2016 | Toate drepturile rezervate. Creat cu ♥ de Sico Media/ Valmedica recomanda produse naturiste